Ziinga

lördag 10 april 2010

Dagens Mondegreen och lite nostalgi

Inte ens det svenska punkarvet får vila ostört ifrån Mondegreen-lusen.
Turen har kommit till Ebba Grön och deras klassiska rökare "800 grader".

Ursprunglig text;
Vi fryser ihjäl
det är så kallt
stackars barn
men snart blir det varmt


Mondegreen;

Vi fryser ihjäl

det är så kallt
snackar sport
men snart blir det varmt

Tänk, jag som alltid trott att låten handlade om hur varmt det blir då en atombomb briserar. 
Nu förstår jag bättre.
Man snackar sport, minsann. Ja, då vet man ju hur det brukar sluta (tänk er själva att tota ihop en djurgårdare med en HV-fantast i dessa dagar, rena härdsmältan).

Så är det med dessa Mondegreens, de tar alltid fram den djupare sanningen:)800 grader....vilken låt!..vilken energi!...och vilken sångare han är, den gode Thåström.


Så här såg det ut då Elvis Costello promotades inför en spelning i Stockholm 1981.Man hade alltså bestämt att låta både DagVag och Ebba Grön agera förband vid detta tillfälle, ett beslut som Costello antagligen fortfarande gnisslar tänder över.

Stig Vig och framför allt Thåström körde nämligen över publiken fullkomligt, och som final innan det var dags för huvudattraktionen så avslutade de svenska punkhjältarna med en gemensam (och grym) version av  "Staten och kapitalet". 
Och publiken var besegrad.
När Elvis Costello väl äntrade scenen hade hälften av åskådarna raglat hemåt, det fanns inget som kunde toppa det de redan sett.

Visst är det häftigt?

Thåström, med sin råa talang och sitt lidelsefulla uttryck är från en annan planet, och är (Lundell-fansen får ursäkta) Sveriges absolut största rocker genom tiderna. Hade han bara på ett tidigare stadium valt att sjunga på engelska hade han slagit världen med häpnad, det är jag övertygad om..

Men för mig tog det ett antal år innan rockern inom mig vaknade. 1981, alltså samma år som Costellokonserten, köpte jag min första singel. Det var nog så långt ifrån Zeppelin, Thåström och Lynyrd Skynyrd man kan tänka sig.


Kim Wilde med "Kids In America".


Jag var upp över öronen förälskad i henne och spelade låten så många gånger om dygnet att min tondöve far till slut tappade tålamodet och kastade skivan i soptunnan.
Det gjorde inget, jag kände min far.
Och hade sålunda köpt en till i reserv :)

8 kommentarer:

 1. Kids in America... Du råkade inte se "Så ska det låta" igår eller? ;-)

  Det är nog nåt fel på mig. Jag tyckte Peter magnusson var lite het...?! :-O Ha ha!

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Västgötskan:
  Skarp iakttagelse som vanligt! Jo, igår frångick jag mina principer och tittade på nämnda program tillsammans med några grannar. När Kids in America kom upp, så slog det till i nostalginerven, och det var faktiskt där som dagens inlägg föddes:)

  Jag kanske inte tycker herr Magnusson är den hetaste direkt, men igår bjöd han såpass mycket på sig själv att min inställning till honom mjuknade en aning :)

  SvaraRadera
 3. Vilka minnen...15 år gammal 1981... Dag Vag och Ebba Grön eller senare Imperiet lyssnades det mycket på i kompisgänget samt ett tyskt band som heter Saga.
  Ha det bäst och kram.

  SvaraRadera
 4. Gafflan:
  ...och jag var 14:)
  Du är en go tjej med go smak, det har jag ju redan förstått, men en sak gör mig konfunderad;

  Saga tyskt?

  Mitt kompisgäng var också helt insnöade på Saga, men de Saga jag pratar om var kanadensare.

  Spännande! Antingen finns det 2 Saga eller så var någon av oss mer insnöad än den andre:)

  SvaraRadera
 5. Kom den -81? Då var jag...eh...1 år. ;-D

  SvaraRadera
 6. Ojojoj, då slutade jag nian... Vilka nostalgikänslor som kryper genom skallen nu... Fast nu har man ungar som slutar nian - och de är inte ens äldst i skaran :-). Vad hände????

  SvaraRadera
 7. Ursäkta mig herr Alfahannen men du har rätt! Jag är insnöad eller så har jag alzheimer light. Klart att Saga var kanadensare.
  Kram.

  SvaraRadera
 8. Västgötskan:
  Haha, där ser man! Men nu är du ju både ifatt och förbi ;)

  Bitte:
  Livet hände, eller hur? Så är det ju bara, men nostalgi är starka saker som kan anfala en när man minst anar....bitterljuvt:)

  Gafflan:
  Du är så ursäktad man bara kan bli:)
  Jag ska inte säga något, jag trodde på riktigt att Christer Lindarw var en tjej...

  SvaraRadera