Ziinga

torsdag 16 februari 2012

Med en vinkelhake i blodet riskerar man att åka i finkan


Nej vad säger ni, gott folk? Dags att gaska upp oss ett snäpp?

Februari är ju en erkänt tråkig månad. På tråk-skalan hamnar februari någonstans i nivå med företeelser som rotfyllning, restskatt och Zlatan-rubriker.

Nå,så kan vi inte ha det!

Min medicin för att lyfta våra gråfrusna sinnen ur snödrivorna är att ta med er på en resa i tidningarnas värld. Det är nämligen där som den allra bästa humorn skapas: Den oavsiktliga.

Dagens redaktionella och trycktekniska arbete är ju synnerligen digitalt och ger sällan utrymme för större misstag, men på den tiden då hantverket fortfarande befann sig på en gravt analog nivå, ja då kunde de mest förtretliga fel smyga sig in via den mänskliga faktorn.

Mycket vanliga var de s.k Tryckfelsnissarna som godtyckligt bytte ut bokstäver i texter och på så sätt skapade både förvirring och nya vinklingar. Några exempel:

”Snickare Nilsson har avlidit efter en tids sjukdom, närmast sörjande två bräder.”

”Rånaren hade säkert undkommit med sitt byte, om inte en rättrådig fan lyckats fälla honom i flykten.”

”Man gav honom pisk till middag.”

”Biskopen bar alltid en karott på huvudet.”

”Hennes öron var djupt himmelsblå.”

”Butiksinnehavaren är mycket bredrövad, och saken är nu polisanmäld.”


När sådana tryckfel dök upp var tidningarna förstås snabba på att lägga ut rättelser i påföljande dags utgåva, men det var inte alltid det ville sig då heller:

”I förra numret av vår tidning stod en notis om en korv, som blivit köpt i en korghandel. Den ärade läsaren torde inse att det menades en kork och inte en korp.”


Än mer spännande kunde det bli då olika texter till artiklar, notiser och annonser inför tryckning blandades med varandra.

Några  annonser:

”Västerbottens läns vedkontor hålles öppet för enskild andakt tisdagar, torsdagar och lördagar kl. 19 till 20.”
”Gör testamente! Vänta ej tills ni blivit skallig! Sköt det genast och tag en hårkur hos mig.”

”I glädje och sorg utföres måleriarbete åt dem som ringer 51 25 23.”

”Springpojke i dressyråldern önskas köpa.”

”Ammor, centralt läge, i full gång, kan omedelbart övertagas. Svar till Mjölkbar.”

"Större, slaktfet gris vaken och pigg, erhåller omedelbart anställning på större affärskontor."

”50 st. grisar erhålla väl avlönade platser i mangelbod vid Stortorget.”

Arbetsmarknaden var uppenbarligen svinbra på den tiden.


I en västgötsk tidning blandades två notiser ihop. Den ena handlade om en minnesfest i Göteborg, den andra om den begynnande islossningen i älvarna:

”Festen pågick till långt in på småtimmarna. Landshövdingen greve Snoilsky och borgmästaren Svanberg deltog i den och anträffades på morgonen flytande i älven neråt Hisingsbron.”

I en annan tidning blandades en dödsruna med en artikel om igelkottar. Hur den avlidnes släktingar reagerade på texten är höljt i dunkel, men kanske de betedde sig som i texten:

”Hans erfarenhet i kommunala värv var stor, förutsatt att han inte blir retad, i vilket fall han reser taggarna uppåt och ger ett väsande ljud ifrån sig.”


Här en blandning bestående av ett teaterevenemang och en bilolycka:

”O.P. Olssons dramatiska sällskap gav igår en föreställning här i staden. Föraren och tre av sällskapet fördes till sjukhus.”

Resten av hopkoket hittades längre in i tidningen:

”En bil med ett större turistsällskap råkade igår välta i den tvära kröken vid norra tullen. Den talrika publiken roade sig storartat och belönade de uppträdande med kraftiga applåder.”

Några fler exempel:

”I dikten gör Dante under ledning av Vergilius en vandring genom helvetet och skärselden till det ovan denna befintliga jordiska paradiset, dit en kreaturslast från Åbo avsändes igår.”

”En våldsam explosion inträffade på lördagsmorgonen, varvid ladugårdskarlen, en 100-årig mal vägande 22 kg, infångades i en ryssja i sjön Båren vid Edeby.”

”Det tagna blodprovet hade visat 1,57 promille alkoholhalt, en vinkelhake en bågfil och en fogsvans.”

”Enligt tillförlitliga uppgifter har Enver Bej dragit in i Tracien med 300.000 man och med lantbrukaren Erik Alinder som suppleant.”

"Venedig med all sin färgprakt levandegöres i den framstående danske författaren Aage Barfoeds nyutkomna mäktiga roman Fyllda Oliver och Sardeller i olja. Gustav Rydell Stortorget."


Priset tar dock den amerikanska tidning, där notiserna gällande en avskedspredikan och en galen hund blandats ihop:

"Pastor Alfred Johnstone höll igår sin avskedspredikan i S:t Paulskyrkan för den talrikt församlade menigheten, som rördes till tårar, då den älskade själasörjaren efter predikans slut omtalade att läkaren ordinerat honom en längre tids vistelse under Frankrikes sköna himmel för att om möjligt återvinna sin genom överansträngning brutna hälsa.

Sedan han i några få, men välvalda ordalag tackat församlingen, höll han en innerlig bön för denna, varefter han i fullt språng satte av utför Bentit Street, där gatupojkarna band fast en sprucken gryta vid svansen på honom. Försedd med detta påhäng rusade han in på Janne Street, där han höll på att skrämma slag på en mjölksurra, som han sprang omkull och vars varor han spillde ut på gatan. Därefter kilade han mellan benen på en äldre herre, så att denne drattade på ändan och blev sittande i den nu lossnade grytan.

I allt vildare lopp fortsatte han nedåt gatan tills en rådig konstapel fällde honom till marken och bad att församlingen skulle vandra vidare på den väg han nyss anvisat densamma."


Så, känns det lite bättre nu? En aning mer färg på kinderna och stadigare blick?  Om så är fallet, så har dr. Alf A. Hanne ordinerat rätt (för en gångs skull).

Egentligen har jag ju inte tid med att skriva såna här fånerier, jag har ju fullt upp med min bok!


Jag lämnar er för den här gången med en bioannons:

"Vildsvinet. Med Asta Nielsen i huvudrollen."

-Ve och fasa, jag har glömt mina repliker!
-Men snälla Asta, hur säger man 9 på franska?!
-Nöff!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar