Ziinga

fredag 20 november 2009

Paketerarnas drottning har lämnat oss

Den ena halvan av konstnärsparet Christo, Jeanne-Claude Denat de Guillebon har avlidit.

En sorgens dag för alla.

De båda lyfte kärleksfullt fram paketinslagning till konstens och finkulturens högplatå.

Världen fick upp ögonen för deras spektakulära projekt vid inslagningen av bron Pont-Neuf i Paris 1985. Fransmännen var mäkta stolta och imponerade "Magnifique!!", medan vi svenskar skakade lätt på våra huvuden och undrade hur mycket spektaklet kostade.

Amerikanerna lät som vanligt som ihåliga ekon av Tony Tiger när de uttalade sig, "Great!" De var riktigt avundsjuka på att de i deras ögon stroppiga fransmännen skulle bli först med ett sånt paket.
10 år senare slogs riksdagshuset i Berlin in, tjusigt värre!

Paret Christo skapade till och med korallrev av textil runt några öar!

Nu är det dags för oss vanliga dödliga att med våra egna presenningar hylla dessa draperingsgudar!

Jag gick ut och kollade in grannens egna ödmjuka hyllning. Se nedan;

Grannen kallar sitt konstverk: "7 år kvar till taklagsfest"
Ut och drapera gott folk!

7 kommentarer:

 1. Nu har jag ingen bild men vi hyllar genom inslagen båt i presenning!

  SvaraRadera
 2. Fredrik:

  Visst är det? Grannen ligger avsvimmad efter allt kulturarbete han lagt ner:)

  Gafflan:

  Nu rör du mig till tårar....så jävla vackert! :)

  SvaraRadera
 3. Man blir liksom inspirerad. (Jag provar att plasta in en bit brie). Oh. I'm an artist.

  SvaraRadera
 4. Hej
  Tack för besöket på min blogg =)
  Angående barnveckorn, vi har varannan vecka för jag jobbar som personlig assistent, och jobbar dygn. Så när Ozzy är hos mig är jag helt ledig. Nu blir det lite byten nån dag hit och dit ibland, men oftast kör vi onsdag till onsdag!
  Och DUUU, jag fårstår att du inte vill bli kallad Plutten, elelr ännu värre: Lille man? haha
  Men för en överviktig tjej så är Plutta helt underbart, haha

  SvaraRadera
 5. Funderar på din granne! Känner han till "hyllningen" själv?
  Som du vet (kanske) så håller jag på att skriva en bok om 1700-talets möbelmästare, okej, visst har jag "hybris" det har jag, det har skrvits mycket men inte på det vis jag tänkte beskriva historien, fast nu skiter vi i det, jag har ju djäkligt lätt för att spåra ur när jag ska berätta något, jo, så här var det! Georg Haupt som var 1700-talets okrönte mästare när det gällde att knåpa ihop möbler, är i princip helt bortglömd idag, Hauptvägen här i Stockholm, var och fotade där en dag och passade på att fråga de boende där om de visste vem som gett namn åt deras gata........inte ett rätt!
  Hmmm...det var det jag ville komma till känner din granne till Christo?
  Gjorde en liten hyllning själv förra sommaren och plastade in vårt utedass och lindade grön bogserlina några varv runt, riktigt snyggt faktiskt, sedan gjorde jag misstaget att på den Uppländska landsbyggden berätta för de förbipasserande vad det var, kan tala om att jag inte har så många som stannar till längre!
  Mitt nästa stora projekt, fast jag vet inte om jag ska avslöja det här, någon kanske snor ide´n har gått igenom hela internet och inte hittat något liknande, men nu finns det ju angivet här på google vilken dag och tidpunkt iden skrevs om för första gången!
  Jo, jag ska bygga två ute dass, 6 meter höga brevid varandra och gissa vad denna dass installation ska heta? Jo World Avrtäde Center!
  Det får bli mitt lilla inlägg till världspolitiken och även en hyllning till snickerierts ädla konst, att det sedan blir en praktisk funktion är helt och hållet i min anda, allt ska gå att använda tycker jag, konsten för lite legtiminitet på det viset!
  Oj, djävlar vad jag var skrivnödig nu då, veckan har varit hemsk, har jobbat hårt både fysiskt och psykiskt, deltar i vad man skulle kunna kalla en "skapande process" även i arbetslivet, håller nämnligen på att få till en tomt runt en lyxvilla, där inte alltid pengar, smak och känsla samverkar!
  Visserligen genererar det pengar till mig personligen, pengar är mycket, men inte riktigt, riktigt allt, men det blir alldeles för långt att gå in på här!
  Jo, Käre Vän det känns som jag misskött min "bekantskap" med dig de gångna två veckorna, men hoppas denna kommentar kan råda bot på det!
  Sedan smärtar det mig att du har svårt med att sova, det är ett helvete när nattmaran rider en!
  Själv så blir jag nog sittandes hela natten vid datorn. Har misskött både denna blogg och min andra blogg och jag har ett 20 tal mail som jag ska besvara också!
  Så kan du inte "kvarta" så är det bara stt skriva en rad!
  Kör lite Pugh i marginalen inatt!
  Har alltid varit lite facinerad av honom, vi bode grannar under uppväxten i Västerås, men eftersom han ständigt var "hög" på något så pratade jag aldrig med honom, dessutom i mina äldre bröders ålder!
  Undrade varför han ofta låg och sov på gräsmattan utanför deras hus när jag tog morgonpromenaden med vår hund!
  Ja, lite fest hade inte varit dumt, tänk om någon av mina kompisar i närheten ser att jag är vaken och vill att jag ska komma över på en liten "stänkare" hade varit trevligt, synd vi inte bor grannar då hade vi kanske kunnat "jaga fram John Blund med hjälp av någon god Wiskhey"!
  Ha nu en djäkligt fin och trevlig helg alla kategoreir, hälsa till din Kvinna och ta hand om dig och de dina!
  Kram ifrån Peter!
  PS: Skulle skrivit till dig i veckan efter en artikel jag läste om hur en "alfahanne svarar", men har tappat bort det, tor det var svenskan eller DN, inte riktigt säker, hoppas att kunna återkomma till det!
  Kanske har du läst det?

  SvaraRadera
 6. Jag har också en grön markis. Fast jag vevar in min lite längre än vad din granne gör på vintern.

  SvaraRadera
 7. Oh! Jag hade missat att hon avlidit. Där ser man. Livet och döden och så vidare.

  SvaraRadera