Ziinga

torsdag 1 mars 2012

Kreativ fas!


Jag har ägnat mig åt kåseriskrivande i ett antal år, och på senare tid har det känts som att jag gått i stå vad gäller den typen av texter. Jag kände att jag inte längre utvecklades, och när väl en sådan känsla får tag i mig så tappar jag snabbt sugen. I vanliga fall väntar jag, ibland riktigt lång tid, innan jag tar mig i kragen och sätter mig vid tangentbordet igen.

Den här gången hade jag dock ingen som helst lust att slå av på farten, men ville inte skriva en enda rad heller. Det var då jag började fundera på bilder. Jag vill vara under ständig utveckling, och bildmanipulation var helt otrampad mark för mig ... och ändå inte. Allt mitt skrivande har hela tiden gått ut på att skapa inre bilder hos läsaren, helst inte bilder som är öppna för tolkning, nej tanken har hela tiden varit att läsaren ska se det jag ser. Helst inget annat.

Diktatoriskt, javisst, men det har fungerat riktigt bra hittills!

Bilder var det, ja. Jag började tänka på att bilder med en absurd text kan vara minst lika effektiv som en välskriven anekdot. Jag skaffade ett bildhanteringsprogram, började prova runt lite och utan att jag visste ordet av satt jag ohjälpligt fast i det! En ny stig! Jag går framåt i mig själv, och det är en svårslagen eufori en sådan insikt för med sig.

Detta har lett fram till att jag just nu är mitt uppe i en extremt kreativ period, där infall och idéer bara står på kö i huvudet och pockar på uppmärksamhet. En hel del av dem får kastas men jag är inte desto mindre tacksam för att de försökte.

Resultatmässigt är jag mer än halvvägs igenom en ny bok, med 3-4 bokidéer till på lut därefter. Helt fantastiskt, det hade jag aldrig trott om mig själv!

Kåserandet kommer jag förstås tillbaka till, och vem vet, kanske är det så småningom dags för mig att ge mig på skönlitterärt skrivande också. Det visar sig:)

För tillfället har jag snöat in på att blanda nyheter. Jag tar bilder från två helt olika reportage och låter de tillhörande bildtexterna byta plats med varandra. Resultatet kan bli fånigt, konstigt och emellanåt förbluffande. Jag behöver inte ens tänka ut en humoristisk text själv. Ni ska få ett exempel:

Här har jag använt mig av bilderna från två reportage: Ett om melodifestivalen och ett om Nordkorea. Låt bildtexterna byta plats, och ... ja, se själva!


"Nordkoreas ledare Kim Jong Un."
"... här glider kingen in. Sean banan."

Roligt eller ej är egentligen av underordnad betydelse just nu, jag ser processen i sig som att vara i en litterär form av välsignat tillstånd.

Apropå välsignat tillstånd, här kommer en blandare till gällande tapirer och kronprinsessor:)


"För knappt två år sedan var det en världssensation när tapiren Victoria fick tapirflickan Tapiralda. Men nu har hon gjort det igen!"Nå, nu vet ni lite vad jag går igenom för tillfället. Ni kommer få stå ut med en hel del dumheter från mitt håll innan inspirationen vandrar vidare.
Kram på er!

2 kommentarer:

  1. Aja baja Jocke, nu vågar ju ingen tycka nånting! :D

    Inte ska du väl införa tankarnas consensus på bloggen?

    SvaraRadera
  2. Läckert! Och kul att du är inne i en sådan där kreativ fas. :-) Det skulle jag också vilja vara. Just nu känner jag mig mer död än levande ur perspektivet kreativitet. Men ibland när jag står och trampar på min cross-trainer dyker olika motiv upp. Jag är ingen superkonstnär direkt och mina idéer bygger nog mer på collage. Fast jag har inte riktigt vågat prova. Kanske skulle ett datorprogram kunna hjälpa även i detta fall?

    SvaraRadera