Ziinga

onsdag 9 juni 2010

ICA - Med rätt att rita om kartan

Monique skaffade hem ICA's nya matbibel häromdagen, ni vet "Sveriges nya landskapsrätter" som erbjuds i utbyte mot en 25-kronorskupong.

Kul läsning för all del, även om en del maträtter verkade mer än lovligt krystade. Själv är jag gräsligt enkel att ha att göra med, så för mig räckte det med att slå upp raggmunk med fläsk för att magen skulle börja yla svultet. Jag ignorerade mitt egoistiska mittparti och bläddrade vidare. Jag kom till ett uppslag där det sammanfattades allmän information om varje landskap (folkmängd, landskapsblomma etc), och jag tittade nyfiket på vad som sades om mitt eget, Småland.

Det som stod där fick mig att haja till. Under kategorin "Största stad" återfanns Kalmar. -Jaha, tänkte jag i mitt stilla men alltid lätt förvirrade sinne, och vad hände med Jönköping och Växjö? Har jag missat några väsentliga nyheter på sistone? Kanske Växjö sjunkit ner i Helgasjön och Jönköping i Vättern? Eller har Fanerdun-spektaklet, fotbollsarenan och det nya Hansa City sparkat Kalmars population till oanade höjder?

Visserligen är jag vän av oordning, men jag kunde inte motstå lockelsen att klicka mig in på Sadistiska Centralbyråns hemsida (http://www.scb.se/) och undersöka saken. Där fanns svaret förstås:

Jönköping 126 331
Växjö 82 023
Kalmar 62 388

Nu återspeglar ju dessa siffror läget den 31/12 2009, så möjligheten finns ju att Kalmar fördubblats under ett knappt halvår.

Det kanske är som historien om Svenskamerikanen som återvände till Sverige efter 40 år i det stora landet i väster. Efter att ha klivit ur planet hoppar han in i en taxi och vill bli skjutsad till sina gamla hemtrakter. Under hela färden kommenterar han allt han ser genom fönstret och skryter för chauffören om hur mycket större, bättre och snabbare allt görs i good ole' US.
När de efter en stund når en mindre stad, frågar han chauffören på sin skrävliga svengelska:
-Ja well, det here var väl en little trevlig village, what heter den?
Chauffören (vid det här laget duktigt trött på sin påfrestande passagerare): -Ingen aning, den fanns inte här igår.

Kan det vara något sådant som hänt Kalmar, tror ni?
Eller är det bara ICA som spänner musklerna och talar om hur de VILL att det ska vara?
Nåja, bäst att inte dväljas kvar i denna tankesnurra, jag tror jag tar en tur till Lidl istället.


Kasta alla era skolböcker i närmaste återvinning! Ica-Stig har ett antal sprillans nya sanningar att förkunna till folket.

Lite mer SCB. Bara för att det är kul med statistik.
Sveriges topp 10 (kommun, befolkningssiffra och ökning i % sedan året innan)
 1. Stockholm     829 417   +2,4%
 2. Göteborg       507 330   +1,4%
 3. Malmö           293 909   +2,6%
 4. Uppsala         194 751   +2,1%
 5. Linköping      144 690   +2%
 6. Västerås        135 936   +0,9%
 7. Örebro          134 006   +1,3%
 8. Norrköping   129 254   +0,9%
 9. Helsingborg   128 359   +1,3%
 10. Jönköping      126 331   +0,9%
Kram på er ifrån Alfa-bonnläppen (Oskarshamn 26 232  -0,3%)

5 kommentarer:

 1. Kan det vara så att Kalmar är störst till ytan? ICA får allt ta och skärpa sig, tycker jag, ser inte bra ut att fara med osanning.
  Kram till bonnläppen

  SvaraRadera
 2. Gafflan:
  Intressant tanke, men det vore ju tokigt att mäta storlek på det sättet. I så fall aspirerar ju Kiruna till titeln "Världens största stad" och det har nog både Tokyo, Mexico City, New York och liknande städer svårt att smälta ;)

  Jag tror det handlar om att man i detta fall gjort misstaget att blanda ihop län med landskap.

  Kram tillbaka!

  SvaraRadera
 3. Är det sant. Är du mer bonnläpp än jag, med "mina" 35.000 invånare i Alingsås?! :-O

  SvaraRadera
 4. Även stackars jag gick inget ont anande och köpte den fördömda boken. Priset var ju bra och nu vet jag varför - den är totalt opålitlig.
  Alla ingredienserna måste multipliceras med 2,885 och därefter divideras med 0,662... bara så du vet. :)
  Sonen berättade att hans sambo ville också köpa boken, men de upptäckte det fatala misstaget i tid och la givetvis tillbaka boken i högen.
  Vi bor alltså i Jönköping och Vättern har inte slukat oss. Däremot känner vi oss kraftigt förolämpade.

  SvaraRadera
 5. Och jag bor också nästan i Jönköping, det här måste bestridas på nåt sätt! Och jag som nyss skaffat ICA-kort. Vad har jag gjort???

  SvaraRadera