Ziinga

fredag 17 december 2010

Jullåtar - ett herrans STIM

Det senaste decenniets mest spelade jullåtar har idag presenterats av STIM (Södertäljes Traktorförares Intrikata Motståndsrörelse, eller hur det nu var), och föga överraskande finner vi idel säkra kort i toppen.

Vad gäller den svenska floran ser topp 3 ut som följer:

1. Mer Jul - Adolphson-Falk
2. Jul Igen - Just D
3. Tänd Ett Ljus - Triad

Den utrikiska sammanställningen bjuder inte heller på några chocker:

1. Last Christmas - Wham
2. Do They Know It's Christmas - Band Aid
3. All I Want For Christmas Is You - Mariah Carey

Gott så, även jag kan leva med ett visst musikaliskt idisslande denna tid på året. På julen äter vi ju mat som är anpassad för magsäckar som är ca 300 år äldre än våra gräddfils-bortklemade versioner, så varför skulle öronen slippa undan?

Men något gnager i mig. Jag är rädd att om 5-10 år kommer samma lista toppas av Mångnes (Måns Zelmerlöw och Agnes) slakteriversion av Mariah Careys låt ni kan se ovan. Den är inte bara för jävlig som det är, dessutom kan eller vill inte Agnes sjunga korrekt engelska. Det kan också vara så att hon ägnar sig åt  pyromani på lediga stunder, och låter oss på ett mycket subtilt sätt få reda på detta i nämnda låt.

Ni vet inte vad jag talar om?
Jamen lyssna själva på eländet då:
Hörde ni? Nej?
Ok, lyssna ca 1:06 in i låten. Där ska Agnes sjunga "I don't need to hang my stocking, there upon the fire place".

Men det gör hon inte. Hon sjunger "fire pace". Vad betyder det? Eldtakt?
Eller sjunger hon kanske "fire pays"? Det låter onekligen som ett mantra som passar en pyroman (eller för all del även brandkaptener i Hong-Kong som minsann inte släcker några pågående bränder förrän de förhandlat fram ett bra pris av de drabbade). Eld lönar sig, eld lönar sig...kan det vara det som Agnes vill ha sagt?

Eller är det bara jag som gnäller nu igen? Troligtvis.

Slutligen skulle jag bara vilja delge er min egen favorit-jullåt över alla andra, tragiskt nog finns den ej representerad på någon av de 2 topplistorna.

Här kommer den. Och ja, jag kan den förstås utantill. Jag tänkte lära Ella sjunga den så att hon kan överraska sin konservativa lärarinna lagom till julen.

Kram på er!
DN, SVD, GP, NT, HD, UNT,

5 kommentarer:

 1. Ja, det är du som är longsinth, sangsynth, slangsänt, eller något. Hur många gånger måste höra dig tjata om Agnes felsjungning? Hur många stjärnor finns det på himlafan? Hur många russin finns det i en spacecake..eller något?

  SvaraRadera
 2. Jag vill bara upplysa er, kära läsare, om att min kvinna och jag har njutit av en fin middag och några glas vin. Men nu har jag nattat henne, så ni behöver inte vara rädda för att kommentera:)

  SvaraRadera
 3. Harnesk av - check!

  Hjälm likaså - check!

  Spikklubban lutat mot väggen - check...

  ...indeed att tösabiten yttrar något väldans underligt. Undertecknads hörselgångar och dithörande trumhinna uppfattar det som "paith"... eller åt det hållet... =/

  Ha ha, härligt anarkistiskt julsångsbidrag, broder!

  SvaraRadera
 4. Måns och Agnes får ursäkta, men jag stängde av nästan innan jag ens börjat lyssna. Så illa lät det! Schlager passar bäst i dammiga logdanslokaler, för överförfriskade hjärnor.

  Sv: Någon gång under julen brukar jag ha en tävling, med mig som enda aktiva deltagaren och domaren (Sotis brukar vilja vara med som passiv deltagare), för att välja ut årets bästa julmusik. Förra årets resultat finns här: http://ailas.svenskablogg.se/2009/12/18/melodi-grand-prix-vid-jul/. Jag har lite på känn redan vad som kommer att ske i år. Men, det är inte alltid storfavoriten vinner Melodifestivalen heller... :) Vi får helt enkelt avvakta tills tävlingsjuryns avslöjande kommer!

  Rönnblom kvalificerar sig dessvärre inte ens, men Jussi är säkert med i finalomgången.

  Håll alltså utkik!

  SvaraRadera
 5. Nästan i klass med "Apan är en apa" som jag har på min blogg. Men bara nästan. :)

  SvaraRadera