Ziinga

fredag 13 november 2009

Öron har man fått för att höra fel med

Härom dagen råkade vi ut för en vardaglig Mondegreen, det vill säga en feltolkning av vad vi hört.

Monique och jag sitter i bilen och lyssnar förstrött på en av de i sig fantastiskt enerverande reklamradiokanalerna. Där pågår någon sorts infantil lyssnartävling (minns inte vad det gick ut på, men det var något i stil med att gissa hur många ”i” det är i namnet Victoria, och den stackars tävlande svarade 18 eller nåt...förmodligen hörde han fel och svarade på hur många gånger han slagit huvudet i dörrkarmen), och när tävlingsmomentet är avklarat får personen i fråga tala om vilken låt som ska spelas därnäst.

Mannen svarar: -Punkrocker!

Inga konstigheter egentligen, problemet var bara att han kom ifrån Kalmartrakten och med kalmaritiskan är det så fiffigt ordnat att alla ”r” försvinner i dagliga talet (grilla korv blir ”gilla kååv”). Följaktligen hör både jag och min frisiska kvinna att han säger ”Pannkaka”, och en viss förvirring uppstår i bilen. Monique tror att de börjat prata recept och jag undrar hur fan man kan önska en låt med en sån fånig titel...

Sedan börjar Sandie Thoms stämma ljuda i högtalarna, och vi är med på banan igen. Skillnaden är nu att denna låt är förstörd för gott. För mig låter texten numera så här;
”Oh, I wish I was a pannkaka with flour (mjöl) in my hair."

Fasiken, den blev bättre så! Lyssna själva ikväll, är det inte så att den ska sjungas i Idol i afton?"Ge mig en puss, Gunvor!"

"Javisst Ruben! Mmmmmmm....du smakar pannkaka!"Minns när jag gick på högstadiet och fick uppdraget att i ämnet samhälle gå och intervjua en äldre släkting angående politiska skillnader i massmedia.

Jag valde ut min farfar (frid över hans minne). Han ställde förstås upp, mallig för att blivit utvald. Jag frågade honom om den politiska åsiktsskillnaden mellan Aftonbladet och Expressen, mellan DN och SVD och slutligen mellan Aktuellt och Rapport. När jag frågade om de sistnämnda tittade han skarpt på mig och undrade om jag inte var för liten för sånt. Jag svarade förvirrat att jag bara läste innantill ur det material jag fått från skolan.
-Hmpf, jaså! fnös farfar, -Jaha, låt mig se.....I den ena så är det lätta korsord men å andra sidan är tjejerna mycket snyggare i den andra!

Om en svartvit flugsnappare flugit förbi mig i det ögonblicket hade den genast byggt bo i min mun....jag begrep ingenting! Med stor förvåning men med ännu större intresse åhörde jag farfars utlägg om kameravinklar och trevliga miljöer, men framför allt om nakna kvinnor.
Han hade förstås missförstått mig och antagit att jag frågat om skillnaden mellan de klassiska herrtidningarna Fib Aktuellt och Aktuell Rapport, och medan han berättade antecknade jag ivrigare än jag någonsin gjort :)

Mina klasskamrater lyssnade storögt och med vördnad under min redogörelse. Läraren var dock inte lika imponerad.

Gamle farfar, han var en rolig man och han skrattade gott åt fadäsen efteråt.

Imorgon är det loppisdags igen i Folkets park (ni som hängt med länge i min blogg vet hur knäpp en sådan tillställning kan vara, ni som inte läst kan göra det här, här och här).

Monique konstaterade för en stund sedan att vi glömt fixa växel till försäljningen. Dottern Evelien stökade samtidigt i rummet bredvid och ropade ut;
-Det är väl inget problem, vi har ju Loka här! Och de serverar väl både kaffe och läsk där?

Medan min hjärna försökte få klarhet i vad hennes ord hade med vårt växelproblem att göra, fick jag en sån där inre bild igen: Istället för att ge kunden växelpengar tillbaka, så slår man dem i huvudet med en Loka.

Det visade sig att hon tyckt sig höra ordet ”vätska” istället för ”växel”.

Visst råkar ni också, kära läsare, ut för vardags-mondegreens?

Jo en sak till,
Ett annat ord som också är förstört för all framtid för min del är ”snipa”. Jag nämnde för er att Monique skrev ”snippa” när hon gjorde en auktionsförteckning för några veckor sedan. Nå, häromdagen kunde jag läsa i Barometern om en sjöräddningsaktion. Jag höll på att skratta i byxorna. Jag återger artikeln här nedanför med ett extra "p" här och var så ni ser hur JAG läser den....:)
Sjöräddningen bogserade fyra personer i en snippa


"Oskarshamn 2009-11-07


Sjöräddningssällskapet fick i lördags förmiddag rycka ut och undsätta fyra personer i en snippa utanför Simpevarp.

Det var en kvart efter klockan tio i lördags förmiddag som larmet från MRCC kom till sjöräddningssällskapet I Simpevarp. De gav sig ut med räddningsbåten Burre och nådde fram till haveristen, som då låg uppankrad vid Gröttlans fyr utanför Simpevarp, en halvtimma senare.
De fyra personerna i 30-årsåldern ombord var på väg från Kärrsvik till Kalmar när bränslefiltret satte igen och det inte kunde fortsätta. Burre tog snippan på släp och bogserade in den till Clab-bryggan.
Hela dramat slutade lyckligt och kvartetten ombord på den tio meter långa snippan kom undan äventyret oskadda – om än nedkylda."


Jag vet, jag borde koncentrera mig på viktigare saker än detta.

Fast det är ganska viktigt att ha roligt också, eller hur?

5 kommentarer:

 1. Hahaha. Jädra Kalmar-dialekt. Men den är ändå lite söt.

  Jo, nog lyfter du mig allt. Det du skrev tröstar ca miljarder ggr mer än "upp med haken, snart känns det bättre". Just nu är det bara skit. Låt det vara det. Nu är nu och sen är sen.

  :-)

  Kram.

  SvaraRadera
 2. Det börjar bra det här! Vadå, jo, att jag ännu en gång tagit mig ur en djup "bloggsvacka" för att ge mig in i den hårda och skoningslösa bloggsvängen. När jag nu på morgonen varit ute och letat med pannlampa i mörkret efter min datornyckel, låst upp datorn med darrande händer och läser detta härliga inlägg så är jag hopplöst "förlorad igen"!
  Inte fan kan jag sluta "blogga inte", ser sedan att Rana också är på "banan" (Läs nu inte banan, den gula frukten...hm...bäret..banan är ju en ört som du vet, shit, nu stökade jag till det) då blir bloggvärlden fullkomlig!
  Lovar att rycka upp mig och inte hota med "stängning" såfort livet känns lite tufft, för visst fan är det tufft, träffar alldeles för mycket människor i "verkliga livet" och blir ständigt påmind om det, lever efter den enkla filosofin att "paradiset är här och nu och inget annat"!
  Som just nu, i skrivandets stund, läst i din fina, intressanta och roliga blogg, ätit frukost, läst tidningen i en och halv timme, barnen sover med sina partners i sina rum, "Lilla Frun" sovit gott hela natten utan kramper, värk i kroppen efter både träning och fysiskt arbete i veckan, ja just nu i det innevarande ögonblicket så befinner jag mig just nu i "paradiset", svårare än så är det inte. Okej ,det hade inte varit så dumt att befinna sig på en uteterass i någon varm land med lapen framför sig, men det har jag kompenserat med att faktiskt ha ett extra värmeelement riktat mot mig, blev lite kall igår när jag praktiserade på ett "husgrundsjobb" ute i Stockholms Skärgård.
  Jobb nu troligen fixat, helt på egen hand, arbetsförmedlingen och coacher är bara ett spel för gallerierna.
  Ska inte plåga dig med för mycket text, måste ju "starta upp" långsamt så jag inte tröttnar innan jag börjat (ler)!
  Ha det bra på alla sett och trevlig helg! Hälsa " Din Medlyssnare" i livet!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!
  PS: När jag hör fel eller tolkar saker fel här i livet så är jag nog lite åt din Farfars håll, fellyssningar eller felläsningarna ligger lite åt ett visst håll, det känns tryggt att du också verkar ha den "genen"! (ler)

  SvaraRadera
 3. *asg* Vilken härlig start på bloggläsandet idag, klockrent! Småländska som jag ä så vet jag hur det kan tolkas fel emellanåt, bristen på "r". Din farfars felhörning/tolkning var underbar.

  SvaraRadera
 4. Sikken jädra tur att man är oskadd efter att ha tillbringat tid i en 10 meter lång snippa?! :-O Ha ha!

  SvaraRadera
 5. Rana:

  Jag gillar också Kalmar-dialekten, tro inte annat:)
  Jo, det kan lätt gå inflation i "uppmuntrande" fraser. Jag tänkte att det istället kunde vara en tröst att veta att det du går igenom har hänt fler.

  Kram!

  Oumberligating:
  Det låter som du fixat till både det ena och det andra de senaste dagarna. Gott så, gratulerar!

  Och precis som du säger, paradiset är här och nu, det är ingen idé att jaga lyckan för då är det precis det man inte uppnår. Jag skriver mer på din blogg, min vän.

  Kram!

  Bitte:

  Jo, småländskan har sina egenheter, men de är för det mesta charmiga sådana. Oskarshamnskan är dock fruktansvärd att åhöra, nåt bonnigare får man leta efter. Tur att mina ord här är skrivna och inte talade...;)
  Farfar var en spjuver, och jag skulle kunna ägna en hel blogg enbart åt hans bravader, haha:)

  Västergötskan:

  10-meterssnippor är inte att leka med. Man måste till och med bogsera dem!
  Jag kan aldrig mer se ordet "snipa" på samma sätt...snacka om ordskadad Alfatönt:)

  SvaraRadera