Ziinga

tisdag 10 november 2009

Stjärnglansen var inte mindre då II

Nå gott folk, om jag minns rätt så hade jag i ett svagt ögonblick lovat er även en guidad tur i den eländiga Hollywood-kvinnans strålkastarkantade historia.

Nu ska den känslige Alfahannen frossa i kvinnlig fägring, må ni tro:)

Låt oss börja, och kom ihåg att alla stora stjärnor inte kommer med, de ni saknar får ni mer än gärna bidra med.


Hedy Lamarr.
Med det något krystade smeknamnet Den Vackraste Kvinna Som Någonsin Funnits På Film (tänk att ha det smeknamnet! "Den Vackraste Kvinna Som Någonsin Funnits På Film, sover du?" eller "Den Vackraste Kvinna Som Någonsin Funnits På Film, kan jag få mera dasspapper?" Något udda, eller hur?) erövrade denna skönhet Hollywood under 40-talet.

Den vackra österrikiskan spelade in ett antal filmer i Tyskland under 30-talet, bl.a den skandalomsusade Ekstase, där hon visade sig i bara mässingen ett antal gånger. En tid efter den filmen gifte hon sig med en särdeles svartsjuk herre. Denne gjorde (likt en äkta Don Quijote) ett helt seriöst menat försök att lägga beslag på alla filmkopior som visade hans älskling på det sätt som endast var menat för honom och ingen annan.

Ett dödfött projekt givetvis, men en rolig detalj var att han snokade rätt på att Italiens diktator Berlusco...förlåt Mussolini även han kommit över en kopia av den upprörande filmen. När den äkta maken lade fram sin begäran till Mussolini att få köpa tillbaka filmen blev han först utskrattad och sedan ombedd att fara åt helvete.

Så gick det med det.

I vilket fall som helst nådde filmens och dess undersköna hjältinnas rykte hela vägen till Drömfabriken i väst. Resten är historia....

Ava Gardner.
Temperamentsfull och förödande vacker. Gift både med Mickey Rooney och Frank Sinatra på den tid det begav sig, och även hon ansedd av kritiker som en av de vackraste kvinnorna i filmhistorien (det går inflation i dessa påståenden kommer ni att märka men va fan, det är ju Hollywood).
Hennes enkla uppväxt på landet ansågs vara orsaken till att hon kunde svära och slåss som en bindgalen skogshuggare. En stackars reporter som vid en filminspelning råkade ställa fel fråga utsattes för hennes vrede. Han berättade efteråt (när de väckt honom); "När jag såg ölglaset komma flygande mot mitt huvud, var det enda jag kunde tänka på hur jävla vacker hon är!"
Rita Hayworth.
Även kallad KärleksGudinnan.
Rå sex appeal och stor danstalang tog denna goding till toppen. Trots sin sexsymbol-stämpel under 40- och 50-talet var hon privat mycket tillbakadragen och trivdes bäst i hemmets lugna vrå. I sin största succé Gilda (1946) bar den yppiga Rita en fantastisk axellös klänning. Efter premiären fick hon frågan av en imponerad journalist om vad som höll klänningen uppe. Hennes svar kom blixtsnabbt; "Två saker."


Esther Williams.
Den fagra Esthers' skådespelarkunskaper kanske inte höll Shakespeare-klass, men hon var en jäkel på att bada!
Under sin storhetstid skapades en helt egen filmgenre enbart för Esther, Aqua Musicals. Hon sågs dansa, sjunga och så klart simma i de mest krystade vattenfyllda scenbyggen man någonsin skådat. Eskapism i dess renaste (eller blötaste) form. Hon kallades förstås Amerikas Sjöjungfru. Hon var en fenomenal simmare, och hade inte världskriget kommit emellan hade hon med största sannolikhet ställt upp i de Olympiader som skulle ägt rum under 40-talet.
Hon är även styvmor till Lorenzo Lamas (Lance i Falcon Crest).Marilyn Monroe.

Jag kommer faktiskt inte på något att tillägga. Hennes stjärna lyser fortfarande så stark..
Sophia Loren.
Ser man på, ytterligare en kvinna som anses vara en av de absolut vackraste i filmvärlden;)
Kan väl inte annat än hålla med...
Den annars så coole Cary Grant höll på att få stroke då han såg det italienska bombnedslaget inför deras första gemensamma filminspelning. Han överöste henne med rosor och telefonsamtal, trots att båda var upptagna på var sitt håll.
Ta en titt på bilden, kan man ana varför Grant bar sig åt som en gläfsande hund inför henne? ;)Brigitte Bardot.
Tillsammans med Marilyn Monroe och Sophia Loren tävlade Brigitte under 60-talet om högsta stjärnstatusen. Bardot förde med sig något nytt, en fantastisk nästan djurisk utstrålning som tog hela USA (eller åtminstone halva dess befolkning) med storm. Det spelade ingen roll om hon spelade med i en mastodontfilm eller i en obskyr fransk tragedi, Amerikas karlar vällde in på biograferna som lämlar.Jag har säkerligen missat en hel drös, men jag har fått med några också:)
Hur har då Sverige bidragit till stjärnglansen?
Mycket!

Greta Garbo.
Ingen dum start, va? Garbo är definitivt en av historiens största stjärnor. Dominerade hela filmvärlden under 30-talet. Avskydde Clark Gable, och han henne. Stor integritet som följde henne livet ut. Hon var van att få som hon ville vid filminspelningarna, annars hotade hon ofta med att "åka hem till Sverige igen".Ingrid Bergman.
Min egen favorit. Hon hade allt. Enastående skönhet kombinerat med en skådespelartalang utöver det vanliga. Kanske till och med snäppet större stjärna än Greta.
Se själva..Anita Ekberg.
Smeknamn: Isberget.
Återigen en fantastisk export, denna gång ifrån Malmö. Fröken Sverige 1950, vilket i sin tur öppnade dörren till Hollywood. Efter en del småroller i USA, hamnade den kurviga blondinen till slut i Italien och rollen i Fellinis La Dolce Vita blev det definitiva genombrottet.
Italien har sedan dess förblivit hennes hemland. Hennes skådespelarkarriär kan väl närmast jämföras med en berg-och-dalbana, men hennes star quality från den tiden är det sannerligen inget fel på!


Ville hon vara med i en film idag, så skulle hon vara som klippt och skuren för rollen som Ursula, sjöhäxan i Den Lilla Sjöjungfrun...Förlåt Anita, inget illa menat.

Du har kommit någon vart i alla fall, jag är ju bara en Alfatönt med skrivklåda:)

Dessa kvinnor är minsann något annat än Anna Anka!

Expr , AB , DN , SVD , Barometern

7 kommentarer:

 1. Säger som vanligt "wow", hade vi känt varandra personligen så hade jag sagt "inte illa pinkat"!
  Vilken samling kvinnor, vilket härligt inlägg!
  Gläntade lite på rullgardien idag med, men helt uppe är den inte, erfarnhetsmässigt så bör den åka upp om några dagar!
  Inget Onsdagsröj idag på Oumberliga!
  Ha en fin fortsatt vecka!
  Kram ifrån Peter!

  SvaraRadera
 2. Ändå gulligt att du hittade en bild på Anita där hon har en gloria, eller var det provspelning till "The Saint", för då tycker jag hon borde ge upp. Hon kan se ut som en man nu, men aldrig som en sexig sådan.

  SvaraRadera
 3. Oumberligating:

  Tack för de vänliga "pink"-orden:)
  Jo, dessa fruntimmer går inte av för hackor minsann!

  Glänta på du, käre Oumberlige Peter, jag inväntar dina livgivande inlägg med andakt och spänning.


  Monique:

  Anita är gullig hur man än vänder och vrider på henne, men någon annan roll än sjöhäxan är inte att förvänta sig!

  Det är faktiskt ingen gloria du ser på bilden. Bilden togs precis i det ögonblick det gick upp ett "ljus" för henne att det inte var äkta tryffel i leverpastejen hon nyss åt.

  Puss på dig, min eländiga frisiska:)

  SvaraRadera
 4. Helt superbt vackra kvinnor! Och suveränt inlägg med känsla och finess :-)

  SvaraRadera
 5. Ettie:

  Tack för det, jag blir så mallig så!

  Tacksamt ämne är det nog och läs gärna del 1 några inlägg längre ner, där jag visar upp några av de manliga stjärnorna. De är inte sämre;)

  SvaraRadera
 6. Eva Marie Saint! När Cary Grant kommer in i tågkupén i "I sista minuten" och drar nån rövarhistoria om varför han kommer instörtande där och hon tittar på honom och vet egentligen precis vad som händer och säger bara "Oh" på ett jaså-du-säger-det-och det-vill-du att-jag-ska-tro-på-sätt är filmhistoriens bästa scen. Hade filmen på nåt gammalt videoband förr och det var alltid framspolat till detta så man kunde kolla inom sekunder om det behövdes.

  SvaraRadera
 7. Zumgaligali:

  Det gläder mig att konstatera att du kan din Hitchcock! Jag var svårt förälskad i Eva-Marie i just denna film.
  "I sista minuten" (eller North By Northwest som den heter i original) anser jag dessutom vara, inte bara Hitchcocks', utan också en av världens bästa filmer.

  SvaraRadera